Indicele S&P500 – o imagine fundamentală a profitabilității americane

Această analiză dorește să aducă la cunostință câteva detalii legate de profitabilitatea companiilor americane in contextul crizei actuale, dar si a perspectivelor pe care acestea le au pe termen scurt și mediu. Analiza are la bază trei puncte care pot influența cotațiile acțiunilor: raportul Schiller PE pentru indicele S&P500, o paralelă cu criza financiara din 2008-2009, cât și o posibilă scădere a profitabilității companiilor americane.

Un prim motiv pentru care dorim să analizăm un scenariu de corecție negativă accentuataă pentru bursa de acțiuni din Statele Unite ale Americii constă în faptul că indicatorul Schiller PE se află în continuare la o evaluare peste media ultimilor 150 de ani, 16.70, și de asemenea peste mediana de 15.77. Aceasta evidențiere nu înseamnă că prețul acțiunilor nu mai poate urca în continuare, dar trebuie sa punem acest lucru în contextul crizei actuale, în care asistăm la o reducere notabilă a profitabilității companiilor din Statele Unite. Mai jos putem observa graficul evoluției Schiller PE (cunoscut drept CAPE).

În al doilea rând aș dori să evidențiem o paralelă cu ce s-a întamplat în criza din 2008-2009, când economia mondială nu a suferit un proces de „shutdown”, dar caștigurile pe acțiune (earnings-per-share) pentru companiile americane au suferit o cădere de 89%. Personal, avem în vedere următorul scenariu: o scădere de 30% a caștigurilor per acțiune față de ultima raportare oficială fiind de 117$ (decembrie 2019) pentru Indicele S&P 500. În plus, voi lua în calcul o scădere a rației Schiller PE la 18x (oricum peste media menționată mai sus, 16.70), scenariu ce ar avea ca rezultat  S&P 500 la valoarea de 1,800 de puncte.

În al treilea rând, aș dori să analizez un indicator macroeconomic important pentru economia americană – Produsul Intern Brut, pentru a putea ințelege mai usor de ce câștigurile companiilor ar putea scădea cu mai mult de 30%. Mai jos avem graficul evolutiei Produsului Intern Brut pentru Statele Unite ale Americii în perioada 2006-2020. Se poate observa că trimestru I din anul 2020 a suferit o scădere de 4.8% deși a fost dominat de stabilitate economică până la mijlocul lunii martie, sectoare importante din economie fiind inchise din cauza coronavirusului doar in ultimele doua saptamani din trimestrul I. În cazul trimestrului II consider că situația va fi mai accentuată și anume, vom putea asista la o scadere mai mare de 4.8%, înregistrată în trimestrul I, fapt ce ne-ar apropia de o situație similară celei din 2008-2009.

În concluzie, avem cele trei puncte analizate,  tendința de revenire către medie a rației Schiller PE, posibilitatea reducerii caștigurilor per acțiune a companiilor americane și o scădere economică similară celei din 2008, puncte care alcătuiesc o imagine de ansamblu descurajantă pentru mediul economic local, în cazul Statelor Unite, dar care are o probabilitate ridicată de a se propaga către toată economia mondială într-o oarecare măsură, lucru ce poate pune presiune pe cotatiile acțiunilor și implicit cotațiile indicilor importanți, care in cele din urma pot suferi deprecieri majore, peste cele deja înregistrate în martie 2020.

Tagged , , , .