Platina și siguranța în mediul investițional actual

Următoarele grafice arată evoluția indicelui comodității “Platină” în ultimul an, respectiv în ultimele 6 luni:

Evoluția în ultimul an

Evoluția în ultimele 6 luni

Aceste două grafice sunt relevante deoarece pandemia de SARS – CoV 2 a influențat economiile globale începând cu perioada februarie-martie a anului 2020. Astfel că, în ambele grafice se poate observa o cădere abruptă a prețului platinei în momentul în care pandemia a afectat aproape întreaga planetă – acest lucru se poate vedea în grafic începând cu luna martie. Această situație globală a făcut ca prețul platinei la sfârșitul lunii martie să scadă de la 900$ la 600$ per uncie. Prețul de 600$ nu a mai fost atins încă de la sfârșitul anului 2003. Platina a fost în scădere continuă încă din anul 2008, când prețul acesteia ajunsese la aproximativ 2200$.

Deși este un metal prețios care se găsește mult mai greu decât aurul sau argintul (5 milioane de uncii minate în fiecare an în comparație cu 82 de milioane de aur și 547 de milioane de argint), platina a avut de pierdut în fața celorlalte metale prețioase. Chiar și așa, platina rămâne un metal care este sensibil la situația economică globală, fiind folosit în domeniul industrial.

De luat în considerare este și faptul că platina este extrasă în cea mai mare parte (peste 75% din cantitatea totală anuală minată) din mine situate in Africa de Sud – recent devenită țară favorită a marilor economii mondiale. China a investit recent 14.7 miliarde de dolari în țara sud-africană pentru a reporni economia locală. Investițiile de acest fel pot conduce la o creștere a prețului metalelor prețioase, în speță a platinei, în următorii 5-10 ani.

Platina a suferit scăderi de preț pe timpul recesiunilor, dar revenirea a fost de cele mai multe ori rapidă. Următorul grafic arată prețul platinei din 1965 pana în prezent, liniile gri reprezentând perioadele de recesiune. Din grafic se poate observa o scădere ușoara a prețului la începutul recesiunilor (în funcție de severitatea acestora), urmate de o revenire rapidă a prețului la câteva luni după scădere. Tot din acest grafic reiese și redresarea platinei la prețul de la începutul anului 2020 în aproximativ 6 luni de pandemie, această redresare este una rapidă (în forma literei V).

Evoluția prețului platinei (1965-2020)

Platina este în general folosită cu rol catalitic pentru reacții chimice, aceasta fiind foarte des folosită în industria automobilelor pentru a facilita combustia internă. Este de altfel folosită și în industria metalelor prețioase, ea fiind mai rar întâlnita decât aurul sau argintul. O altă utilizare unde platina are potențial este și fabricarea de elemente din sfera electrică, în special pentru elemente folosite în calculatoare sau alte device-uri și gadget-uri electronice.

Potențialul platinei poate fi atins prin intermediul acestor utilizări, deoarece cererea de gadget-uri și device-uri pentru computere este în creștere. Merită menționat și faptul că doar 3% din cantitatea totală de platină este folosită pentru fabricarea de componente electrice. Conform următorului grafic, utilizările prevalente ale acestei comodități se regăsesc în industria automobilelor și la fabricarea produselor de lux.

Platina este de altfel cercetată pentru fi folosită în industria medicală, în special in cazul pacienților neoplazici, prin intermediul chimioterapiei. Aproape jumătate din tratamentele pentru cancer conțin derivați ai platinei, ceea ce ii oferă o importanță majoră în domeniul medical.

Următorul grafic oferă o perspectiva detaliată asupra utilizării platinei:

Platina poate fi comparată cu celelalte metale prețioase, cel mai important competitor fiind aurul. Următorul grafic arată evoluția aurului în perioada 1965-2020:

Daca trend-ul platinei este unul de scădere în timpul recesiunilor și redresare rapidă ulterior, aurul a reprezentat un „safe haven” pentru investitori pe timpul recesiunilor. Acest lucru se poate vedea și în graficul de mai sus în anii 2000, 2008 și 2020.

În concluzie, platina este un metal prețios în care merită investit pe termen lung, mai ales ca în prezent prețul acesteia este la nivelul anului 2003, iar după grafice putem estima că prețul acesteia va urca pe termen mediu-lung. De altfel, utilizarea platinei în domeniul medicinei este încă explorată, iar evoluția tratamentelor chimioterapeutice este promițătoare. Considerăm că un investitor care își dorește diversificare poate aloca un procent pentru platina, un activ de luat în seamă alături de aur și argint. Considerăm că platina este un metal prețios care în momentul de față are un preț relativ mic în comparație cu aurul sau argintul, iar creșterea prețului va avea loc în timp, astfel că o investiție în platina va aduce un profit considerabil în câțiva ani.

Tagged , , .