Indicatorul „Buffett” – starea de sănătate a bursei americane

Warren Buffett este deja un simbol în lumea investițională și considerăm că nu mai este nevoie de nicio prezentare pentru acesta. De-a lungul timpului s-a remarcat prin randamentele sale superioare bursei de valori americane, cât și prin remunerarea investitorilor într-un mod fabulos.

Pe lângă toate analizele pe care le realizează cu o meticulozitate ieșită din comun, investitorul și-a dezvoltat propriul indicator – ”Indicatorul Buffett”. Această metrică se calculează într-un mod foarte simplu: Capitalizarea Indicelui Wilshire 5000 raportată la Produsul Intern Brut al economiei americane. Practic raportul evaluează dacă acțiunile depășesc capacitatea economiei, caz în care ne aflăm într-o zonă de supra-evaluare sau se află la un nivel inferior față de dezvoltarea economică, caz în care ne aflăm într-o zonă de sub-evaluare. Un prim dezavantaj totuși pe care dorim să îl evidențiem este faptul că Produsul Intern Brut din Statele Unite ale Americii nu ia în calcul companiile care realizează profit în alte țări.

Mai jos regăsim atașat acest raport începând cu anul 1970. După cum se poate observa acest raport se află la un maxim istoric în apropierea valorii de 180%. De asemenea mai putem observa faptul că înainte de Marea criză financiară din 2008-2009 regăseam raportul la 100%, iar înainte de spargerea Bulei dot.com raportul indica valoarea de 120%, ambele se aflau la niveluri inferioare față de situația actuală. Observăm și faptul că indicatorul a accelerat într-un mod total nesustenabil în ultimele luni, creștere bazată pe politicile monetare și fiscale experimentate în Statele Unite ale Americii.

 

 

 

Ca urmare a acestei analize putem concluziona faptul că piața americană este din nou supra-evaluată. Evident acest lucru nu constituie un motiv pentru care bursa americană ar trebui să scadă, iar investitorii să parieze agresiv pe acest scenariu. Ajustarea poate avea loc altfel, prin creșterea PIB-ului spre exemplu, dar cu siguranță trebuie să acordăm atenție sporită mediului investițional actual.

”Piețele financiare pot rămâne iraționale mai mult timp decât investitorii solvabili.”   John Maynard Keynes