Energia nucleară – o alternativă verde

Energia nucleară este o sursă cu aproape zero emisii de carbon, care în momentul de față acoperă doar 10% din necesarul global de electricitate.

 

Carbon Intensity

 

 

Lumea trece printr-o perioadă de replanificare a producției de energie electrică, de la cea foarte poluantă către una mai puțin sau deloc poluantă precum nucleară, hidro, solară sau eoliană. Mai sus regăsim graficul comparativ în ceea ce privește industriile generatoare de CO2.

Energia nucleară a redus emisiile de CO2 în ultimii 50 de ani cu 60 gigatone – echivalentul a aproape doi ani de emisii de CO2 realizate pe toată planeta. Cu toate acestea energie nucleară a pierdut teren în ultimii ani, cu precădere în țările dezvoltate – Japonia, Germania, SUA. De asemenea investițiile alocate acestui sector au fost dramatic reduse. În momentul de față există 440 de reactoare nuclear în funcțiune la nivel global, care generează aproximativ 2,600 TWh, fiind a doua sursă de energie electrică după hidro – care generează aproximativ 4,300 TWh.

 

Până în 2050 se dorește eliminarea producției de energie electrică pe bază de combustibil fosil, care în momentul de față livrează 80% din necesarul global. Acest scenariu este greu realizabil în condițiile în care proiecte precum fuziunea nucleară sunt în continuare în stadiu incipient. Avansul tehnologic pentru centralele eoliene sau solare nu poate substitui legile fizicii, cum ar fi intermintențele generate de faptul că vântul nu bate tot timpul sau faptul că cerul nu este mereu senin. Cred că energia nucleară poate oferi răspunsul real care să satisfacă cerințele expuse.

 

Țări dezvoltate sau emergente, precum China sau India, alocă investiții importante pentru acest sector. În momentul de față China și India produc puțină energie electrică bazată pe reacțiile nucleare, China 5%, respectiv India 3%. Așadar există un potential ridicat de dezvoltare și implementare pentru aceste două țări, lucru de altfel observat și în graficul de mai jos, China are 11 reactoare nucleare în construcție, iar India 7. Multe țări au în plan creșterea capacității energiei nucleare pentru a putea susține Acordul de la Paris privind reducerea poluării și încălzirii globale. Mai jos regăsim graficul cu țările cele mai importante care au în vedere noi proiecte de dezvoltare a reactoarelor nucleare.

NuclearReactorsConstruction

 

 

Trebuie să menționăm faptul că acest sector a fost detestat și uitat de investitori mai ales după ce accidentul de la Fukushima Daiichi a avut în martie 2011. Consider că un investitor care caută și dorește să se diversifice ar putea aloca strategic în acest sector, cu precădere pe companiile producătoare, stocare și îmbogățire de uraniu ar fi benefică în următorii ani. Un alt lucru care atrage atenția este faptul că Japonia a început analizarea repornirii mai multor reactoare, care au fost oprite pe timpul crizei nucleare Fukushima.