Despre asimetrie în anii ’20

Când vorbim despre asimetria unei tranzacții trebuie să menționăm faptul că este vorba de un scenariu cu o probabilitate statistică scăzută dar care poate genera o profitabilitate foarte ridicată. Ne aducem aminte din cărțile de statistică faptul că putem avea mai multe tipuri de distribuții Gauss, dintre care amintim:
i) Distribuție Gauss normală;
ii) Distribuție Gauss cu asimetrie pozitivă;
iii) Distribuție Gauss cu asimetrie negativă.

Tipuri de distribuții Gauss

O distribuție cu asimetrie pozitivă este defapt ceea ce cautăm într-un mediu investițional dominat de excese în ceea ce privește politica monetară. Să plecăm de la ipoteza că excesele tind să revină mereu către medie, atunci a paria pe un scenariu cu o asimetrie pozitivă are tot sensul din lume. În teorie investitorul care urmărește în mod activ o astfel de strategie poate da greș de 4-5 ori la rând, iar dacă a șasea oară scenariul va avea rezultatul scontat atunci va reuși să își acopere pierdere, ba chiar să genereze un profit.

Băncile Centrale importante la nivel global, precum Rezerva Federală (FED), Banca Centrală Europeană, Banca Angliei sau Banca Japoniei urmează același traseu început după Marea Criză din 2008: tipărirea unor cantități uriașe de bani și menținerea unor dobânzi aproape de 0% (avem exemple precum Banca Elveției care urmează o politică cu dobânzi negative) pentru a reuși să susțină economiile. Fapt ce poate genera o inflație fără precedent în ultimii 40 de ani. (finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80 au fost dominați de o inflație galopantă)

Mai ales prin prisma volatilității și luând în considerare evaluările la care se află companiile importante din tehnologie avem o un mediul destul de ostil în ceea ce privește acțiunile, cât și pentru obligațiuni în general. De altfel acestea au constituit driver-ul acestui raliu post-criza Covid19 și care au ajuns la cifre impresionante, să luăm exemplul Amazon cu un Price-to-Earnings Ratio de 120 (practic la profitabilitatea actuală avem nevoie de 120 de ani pentru a dubla investiția) – considerăm că în cazul acesta ne aflăm mai degrabă într-o distribuție de tip Gauss negativă, adică o probabilitate mai mare pentru scăderea prețului, contrar asteptărilor investitorilor.

Așadar unde ne mai rămâne să căutăm valoare investițională cu o asimetrie pozitivă favorabilă unui investitor pe termen mediu-lung? Ei bine, să aruncăm un ochi pe raportul Aur/Indicele S&P500. După cum se poate observa asimetria este mare, mai ales în contextul actual prezentat mai sus, considerăm că defapt metalele prețioase reprezintă o strategie de luat în calcul pentru a păstra valoarea reală a banilor în anii ’20, în detrimentul acțiunilor, mai ales ale celor americane.

Mai jos veți regăsi graficul lunar al raportului Aur / Indicele S&P500, care considerăm că se află abia la începutul trendului care urmează să se desfășoare pe următoarii ani. O modalitate de a beneficia strict de acest raport este construcția unui spread sintetic constând în două tranzacții de sens contrar și anume: vânzare în lipsă (short selling) pentru indicele S&P500 în paralel cu cumpărarea aurului.

Raportul Aur / Indicele S&P500

Tagged , , , , .